Želite brzu poslasticu za iznenadne goste ili slaniš za užinu koji se lako priprema? Mafini su odličan izbor. Bilo da ste početnik u kuhinji ili veteran, jednostavnost pripreme i varijacije ukusa razgaliće vaše nepce.
U nastavku pročitajte kako se prave mafini, kako ih ukrasiti i poslužiti.
Ako znate osnovni recept za mafine neće vam biti teško da eksperimentišete sa slanim i slatkim ukusima.
Potrebni su vam sledeći sastojci:
2 šolje brašna, pola šolje šećera, 1 jaje, 1 kesica praška za pecivo, 1 šolja mleka i 1/4 šolje ulja.
Za pečenje vam mogu poslužiti metalni ili silikonski kalupi za mafine koji se mogu pronaći u gotovo svakoj prodavnici kućnih potrepština.
Otkako su se kalupi od silikona pojavili kod nas, priprema ove poslastice nikada nije bila jednostavnija.
Silikonski kalupi za kolace su bezbedni za upotrebu, mogu se koristiti u pećnicama svih vrsta i izdržati veoma visoke temperature.
Kalup prvo stavite na ravnu podlogu, rešetku ili pleh, pa tek onda sipajte smesu. Proizvođači obično preporučuju da se kalup podmaže pre prvog pečenja. Vreme pečenje u silikonskom kalupu je gotovo isto kao i u običnom.
Nakon što izvadite pečeno testo iz rerne, ostavite ga da se dobro ohladi. Ohlađeni mafini će sami ispadati iz kalupa, a ako se to ne desi istisnite ih blagim izvrtanjem ivica kalupa.
Čak iako niste ljubitelj čokolade malo je verovatno da će vas topli čokoladni mafini ostaviti ravnodušnim. Evo oprobanog recepta kako napraviti čokoladne mafine za pamćenje.
Potrebni su vam sledeći sastojci:
150 grama brašna, 4 kašike šećera, 75 ml ulja, 250 ml jogurta, 1 kesica vanilin šećera, 1 prašak za pecivo, 2 jajeta, kašika kakaa i 100 grama čokolade po izboru.
U veću posudu sipajte suve sastojke, a zatim dodajte i narendanu ili izlomljenu čokoladu. U drugoj posudi umutite jaja i dodajte jogurt i ulje, a zatim dodajte prethodno pripremljene suve sastojke.
Smesu zatim sipajte u kalup za mafine. Pecite ih 20-25 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni.
Slatke mafine možete napraviti tako što ćete iskoristiti osnovni recept za mafine i u testo dodati po želji komadiće čokolade, voće, lešnik, orahe, ekstrakt od vanile itd.
Za brze, a zdrave slatke mafine potrebni su vam sledeći sastojci:
2 veće, zrele banane, 270 grama ovsenih pahuljica, 1 šolja mleka, 1 šolja grčkog jogurta, 1 kesica praška za pecivo i nekoliko urmi ili meda po želji.
Banane izgnječite viljuškom i dodajte grčki jogurt, mleko i ovsene pahuljice koje prethodno možete u blenderu samleti u brašno. Dodajte prašak za pecivo i po želji zasladite sitno seckanim urmama ili medom.
Smesu sipajte u kalup za mafine i pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.
U smesu možete dodati suve brusnice ili suvo grožđe, sitno seckan lešnik, orahe, borovnice i time obogatiti ukus ovog kolača.
Slani mafini su odličan doručak, posluženje za goste ili užina koju možete spakovati detetu pred polazak u školu. Predstavićemo vam gurmanski recept sa svima omiljenim ukusom pice.
Od sastojaka su vam potrebni:
3 jajeta, 220 grama brašna,1 decilitar ulja, 2 decilitra jogurta, 1 kesica praška za pecivo, 100 grama šunke, 100 grama kačkavalja, 1 kašičica suvog bosiljka i soli po ukusu.
Jaja umutite, pa u njih dodajte jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo. U smesu izrendajte sir, dodajte iseckanu šunku, začine i sve zajedno izmešajte. Smesu sipajte u kalup i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni.
Gotove mafine ukrasite kečapom i maslinkama.
Verujemo da se vaši ukućani neće buniti ako pred njih iznesete mafine pravo iz rerne, ali ako želite da impresionirate ne samo ukusom, već i izgledom, evo kako ukrasiti mafine.
Slatki mafine najjednostavnije je ukrasiti šlagom koji ćete naneti poslastičarskim špricem. Možete koristiti čokoladnu glazuru koja se pravi tako što čokoladu rastopite na pari sa malo maslaca i prelijete preko gotovih mafina.
Mafine možete dekorisati i čokoladnim mrvicama, komadićima kandiranog ili svežeg voća, ili posuti kokosovim brašnom.
Veoma lepo će izgledati servirani na poslužavniku u ukrasnim korpicama.
Slane mafine možete ukrasiti tako što ćete napraviti smesu od pavlake i majoneza i naneti je na površinu mafina špricem. Na vrh stavite komadiće kulena ili kobasice, maslinke ili kolutiće kiselih krastavčića.
Jednostavniji način za dekoraciju jeste da površinu mafina namažete pavlakom i odozgo narendate kačkavalj.
Za savršene recepte potrebno je tri stvari: malo volje, dobar recept i odgovarajući kuhinjski pribor.
Na vama je da se odlučite da li ste radije za slano ili slatko uživanje i odabarete neki od naši recepata, a veliki izbor kalupa i modli za mafine pronađite u vašoj online Kineskoj robnoj kući.