Poslednjih nekoliko vikenda proveli smo uz kišu. Cele nedelje sunce, toplo, prijatno, svi jedva čekamo da se radni dani konačno završe, pa da iskoristimo priliku za vikend u prirodi, a onda padne kiša i svima drastično smanji raspoloženje.
Iako se 1. maj tradicionalno obeležava uz roštilj i pivo sa društvom u prirodi, sudeći po vremenskoj prognozi, bolje bi bilo obezbediti i kisne kabanice za decu, osim neizbežnog mesa i ćumura, za svaki slučaj, mada se svi nadamo da će nas kiša makar ovog prelepog, tradicionalnog praznika ipak poštedeti.
Uz pretpostavku da će vreme možda ipak biti sunčano, roštilj u prirodi je za prvi maj neizbežna stvar. Uz njega ide piće, a uz piće i hranu, gomila dodatne opreme kao što su ćumur, žica, kuhinjski pribor, salvete, tanjirići, čaše, a za kraj, posle sjajnog ručka, ne treba zaboraviti popodnevnu kaficu. Zato bi bilo dobro setiti se i poneti i mali termos za kafu.
Opremanje za prvomajski roštilj ponekad može da deluje kao pakovanje za jedno ozbiljno putovanje. Ljudi su uvek u žurbi i u haosu da krenu na vreme i ništa ne zaborave. Setimo se takođe da je tradicija ovog praznika takozvani prvomajski uranak. Dakle, moramo se dobro pripremiti dan ranije, kako bi na željenu lokaciju stigli rano ujutru i onda odmah pripalili vatru, jer zašto gubiti vreme kad smo već tu?
Oprema koju pakujemo za prvi maj najčešće je neki lagani, plastični kuhinjski pribor koji bez problema može stati u mali ranac i nije preterano težak. Svakako, treba čuvati mesto za glavnu atrakciju, a to je meso. Za prvi maj preporučujemo da uzmete pileća krilca ili batake, a ko ne voli piletinu, uživaće recimo u svinjskom vratu ili mešanom mesu u ćevapima i pljeskavicama.
Za one koji vole da za Prvi maj uživaju na malo „višem nivou“, a opet tradicionalno i domaćinski, preporučujemo jagnje ili prase na ražnju. Šta god da odlučite, sigurno nećete pogrešiti.
Dobro društvo, kvalitetna muzika i sjajna hrana su nepogrešiv recept za dobar provod. A s obzirom da su konačno sinuli malo lepši dani, verujemo da će nam priroda biti malo naklonjenija i da nam kišne kabanice možda ipak neće biti neophodne.
Nakon što smo se odlučili za najbolju kombinaciju hrane i pića, jako je važno da se odlučimo i za najbolju lokaciju za roštiljanje i uživanje. Oni koji su srećne ruke, pa imaju kuće ili vikendice po Srbiji, lako će odabrati sjajno mesto za druženje. S druge strane, oni koji nisu tako srećni i ne mogu unapred da znaju gde će provesti ovaj prelepi praznik proleća, evo nekoliko preporuka...
Ljudi iz velikih gradova jedva čekaju da pobegnu u prirodu kad god za to imaju i malo vremena i prilike. Nije lako ni odlučiti se gde ćete kada imate toliko sjajnih mesa. Tako Beograđanima preporučujemo nekoliko divnih tradicionalnih lokacija za koje pouzdano znamo da će uživati.
Na prvom mestu je svakako Košutnjak sa dosta mesta za kampovanje, za opuštanje, rekreaciju i uživanje u sportu u blizini DIF-a, koji nudi sve pogodnosti za ovakvu vrstu uživanja.
Druga popularna lokacija je Ada Ciganlija, na kojoj ćete naći dovoljno mesta za roštiljanje, ali i uživanje pored vode što daje posebnu čar.
Jedna od najpopularnijih beogradskih lokacija je Avala koja nudi specifičnu mogućnost savršenog pogleda na čitav grad.
Međutim, ukoliko ste ipak raspoloženi da preskočite gužvu koja će na ovim lokacijama svakako biti neizbežna za predstojeći praznik, možete otići malo dalje, voziti se duže i uživati u predivnoj prirodi, koja ujedno donosi i više mira i tišine.
Manje posećene lokacije u blizini Beograda, a podjednako prelepe jesu Bojčinska šuma i Kosmaj. Šuma, planina, reka, svega ima. Ljudi je manje, mesta više, tako da oni, koji više vole da se osame, ovde će pronaći sve što im je potrebno.
Uživanje u ovom prazniku već je obezbeđeno, a dobro raspoloženje obezbediće predivan provod, jer ono je ipak najvažnje od svega. Sve ostale sitnice: počev od hrane i pića, pa do sporednih sitnica kao što je mali termos za kafu, ili kišna kabanica, sve su to samo dodatna sredstva koja će vaše uživanje učiniti potpunim.
Na našem sajtu možete pogledati celokupnu ponudu i izabrati dodatne stvari koje će vam ovaj 1. maj učiniti sjajnim.